Úspěšná rekonstrukce Městské knihovny v Kuřimi

VĚRA ŠTĚPÁNOVÁ> stepanova@mkkurim.cz  
Ve dnech 20. a 21. května proběhl v knihovnách v Tišnově a Kuřimi seminář Klubu dětských knihoven SKIP pod názvem Vliv prostředí na práci s dětskými čtenáři.
Společně s kolegyněmi z tišnovské knihovny jsme byly velmi potěšeny, že můžeme konečně naši knihovnu ukázat jako opravdu vhodné kulturní zařízení, otevřené všem zájemcům o naše služby.
Zpětně mi dovolte několik postřehů a doplnění. Posledních deset let jsme jednali se zřizovatelem knihovny o její rekonstrukci a rozšíření nebo stavbě nové budovy. Stavba byla z důvodů nedostatku vhodného městského pozemku zamítnuta a dále se tedy zvažovala pouze rekonstrukce a rozšíření. V září 2006 byla knihovna pro veřejnost uzavřena, kompletně vystěhovaná do skladů a v říjnu byly zahájeny stavební práce. Po roce - 15. října 2007 - jsme knihovnu za přítomnosti hejtmana Jihomoravského kraje a dalších významných hostů slavnostně otevřeli. Celá rekonstrukce byla hrazena z prostředků města Kuřimi, včetně interiérů a technického vybavení to bylo více než 13 mil. korun.
Naskýtá se všetečná otázka, pročjsme vlastně podstupovali dlouhý boj o prostory pro knihovnu? Názor některých obyvatel byl totiž takový, že knihovna má prostory dostačující a prostředky na její rekonstrukci mohou být použity na jiné projekty města. Volný výběr pro dospělé
Mnozí jste ve svých knihovnách určitě zaznamenali, že čtenáři reagují na jakoukoliv změnu prostředí, ve kterém se pohybují. A o to právě jde - vypozorovat, co je našim uživatelům příjemné, aby se v knihovně cítili dobře. Na člověka, který přijde „z venku“, působí mnoho faktorů, které knihovníci mnohdy už ani nevnímají. Zajímavé také je, že svou nespokojenost nám naopak dají čtenáři najevo, často velmi zřetelně.
Před rekonstrukcí byl provoz knihovny pro dětské i dospělé čtenáře spojený. Prostor byl rozdělený pouze opticky pomocí regálů, čtenářům bylo k dispozici jen několik míst k sezení (8). Toto řešení mělo za následek také časté napomínání dětí, které hlučností rušily starší návštěvníky. Bohužel jediným výsledkem bylo, že děti si chodily knihy mnohdy jen vyzvednout a nechtěly se v knihovně příliš zdržovat. Čtenáři obou oddělení se tedy navzájem obtěžovali a vytvářeli si tak uživatelsky nepříjemné prostředí. V posledních pěti letech jsme tak zaznamenávali stálý pokles čtenářů a výpůjček dětského „oddělení“. Přes různé kulturně-výchovné programy se nám nedařilo děti v knihovně udržet, stávala se pro ně nezajímavou a nepotřebnou.
Proto jedním z cílů rekonstrukce bylo vybudování prostoru pouze pro mládež, což se nám po jednání se zřizovatelem a architekty nakonec podařilo. Poprvé po třiceti letech bylo do projektu zahrnuto v přízemí budovy samostatné dětské oddělení a na knihovnicích zůstalo, jak moc se stane pro uživatele atraktivní. Vše začalo rozhodnutím o základních barvách interiéru. V celé knihovně jsou použity oranžová a zelená barva, z toho v dětském oddělení převládla oranžová, která celý prostor rozzářila. Díky vhodné volbě výšky regálů působí knihovna vzdušně a přehledně, regály jsou bez zadních stěn průhledné.
Víceúčelová místnostPo otevření jsme v dětském oddělení přivítali nejen známé tváře, ale hodně dětí si přišlo vyřídit svůj první čtenářský průkaz nebo si s rodiči knihovnu jenom zvědavě prohlédnout.
Nové oddělení nabízí tradiční knihovnické služby, ale útulné prostředí navíc poskytuje podmínky i pro příjemný odpočinek a zábavu. Pro menší děti nechybí koutek se spoustou hraček, prostor pro malování i výtvarné akce.
Dětské oddělení se stalo také oblíbeným místem setkávání maminek na mateřské dovolené, které tu již celkem pravidelně tráví s dětmi středeční dopoledne. Část pořádaných akcí je určena přímo pro tuto zájmovou skupinu.
Nově získané prostory umožňují pořádat akce, které jsme zatím museli z nedostatku místa odmítat. Po letošní Noci s Andersenem se stav pracovníků rozrostl o dva křečíky, kteří se rázem stali miláčky dětí a talismanem knihovny.
Po téměř ročním působení nového oddělení se zvýšil počet registrovaných čtenářů o 18 procent. Hlavně však děti v knihovně našly místo pro trávení volného času a mnohé přivádějí také své kamarády a spolužáky.
Prostory pro dospělé uživatele byly umístěny kompletně v prvním patře budovy a rozšířeny především o samostatnou víceúčelovou místnost, vybavenou kvalitním technickým zařízením.
Problémem bylo architektonické zvládnutí dlouhého půdorysu budovy (9x48 m) podle požadavků provozu oddělení a atraktivnosti pro uživatele. Nakonec byl zvolen určitý kompromis, který vytváří čtyři základní zóny oddělení. Měly by zpříjemnit uživatelům pobyt v knihovně a současně oddělit jednotlivé zájmové skupiny:
• volný výběr,
• čítárna spojená s klidovou zónou,
• veřejný internet,
• víceúčelová místnost. Čítárna časopisů
Celé oddělení je vybaveno novým nábytkem v kombinaci lamino buk a zelené lamino na regálech. Společně s pohodlnými křesílky v jasně oranžové barvě a kulatými stolky je vytvořen příjemný prostor pro čtení časopisů nebo k poslechu hudby. Vzhledem k tomu, že klidová zóna je umístěna uprostřed celé plochy, nedoléhá sem hluk od výpůjčního pultu u vstupních dveří.
Knihovna se stala místem schůzek a setkávání, dostávají se k nám tímto způsobem obyvatelé města, kteří dosud do knihovny nezavítali a o to víc jsou příjemně překvapeni jejím prostředím. Z mnohých se také stávají pravidelní návštěvníci.
Díky plně vybavené víceúčelové místnosti (patří sem kuchyňka, plátno s dataprojektorem, televize s DVD přehrávačem, samostatný vchod, WC) zařízené mobilním nábytkem navrženým architektem, můžeme pořádat rozličné prezentace, semináře a besedy, výtvarné dílny i výstavy až pro 60 zájemců.
Především tato místnost nám pomáhá v naplnění komunitní role knihovny. Za pět měsíců letošního roku zde proběhlo pro občany 37 akcí, na které zavítalo 704 zájemců.
V naší knihovně jsme se skutečně přesvědčili, že prostor, barvy a útulnost mají příznivý vliv na čtenáře, kteří v takovém prostředí rádi zůstávají a pravidelně se vracejí.
Foto archiv knihovny.


Vyhledávání

Přihlášení

Jméno
Heslo
  • Pokud ještě nemáte své přihlašovací jméno a heslo, a jste předplatitelem tištěné verze Čtenáře, zaregistrujte se.
  • Zapomněl jsem své přihlašovací údaje, co mám dělat? Více informací.

Aktuální číslo

foto_tydne
Středočeský kraj

Copyright © 2007 - Středočeská vědecká knihovna v Kladně
Realizace: BestSite s.r.o., redakční systém CMS K2